27

0
31
Правильне харчування при вагітності: як не набрати зайву вагу?

Харчування майбутньої матері має свої особливості. Як харчуватися правильно, щоб забезпечити зростаючого малюка всіма необхідними харчовими інгредієнтами? Як не набрати зайву вагу під час вагітності і після пологів швидко увійти в потрібну форму? Чи є такі продукти, які не корисні майбутньої матері? У чому особливості харчування по триместрах? На всі ці питання є відповіді в нашій статті.

Для чого майбутній мамі слід правильно харчуватися?

Правильне харчування необхідно людині будь-якої статі і віку, а майбутнім мамам особливо. Всього за дев’ять місяців дві крихітні клітини перетворяться в трикілограмову немовляти. Щоб малюк народився з хорошими показниками зросту і ваги, щоб мама при вагітності себе добре почувала, правильне і збалансоване харчування просто необхідно.

У чому принципи правильного харчування для вагітних?

Основні принципи харчування вагітної жінки, яка забезпечить і її, і малюка необхідними поживними речовинами, наступні:

  • Харчуватися потрібно регулярно, 4-5 прийомів їжі в день.
  • Перекуси повинні бути корисними.
  • У щоденному раціоні достатню кількість білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мікроелементів.
  • Не потрібно є в два рази більше, ніж раніше (їсти «за двох). Потрібно їсти рівно стільки, скільки хочеться. Приблизна добова потреба в калоріях становить 2800-3000 ккал.
  • Харчування повинно бути різноманітним.
  • Готувати їжу краще щадними методами: відварювання, тушкування, запікання. Від смаження і копчення краще відмовитися.

Які продукти не варто їсти майбутній мамі?

Є ряд продуктів, від яких майбутній мамі варто утриматися. До них відносяться:

1. Будь-які напої, що містять алкоголь. Етиловий спирт згубно діє на всі тканини малюка, завдаючи особливий непоправної шкоди його головного мозку. Печінка плоду не здатна переробляти алкоголь, як це відбувається у дорослої людини. Тому токсична дія алкоголю на малюка триває дуже довго. Безпечної дози спиртного для вагітних жінок не існує.

2. Сирі яйця, а також глазунья. Яйця дуже корисні для вагітних. Вони містять незамінні компоненти, які поєднуються між собою в прекрасних пропорціях. Але яйця повинні бути добре вимиті з милом і термічно оброблені до повного приготування. Інакше є ризик заразитися сальмонельозом.

Цей ризик є для всіх людей, незалежно від статі, віку та наявності вагітності. Але кишкові інфекції у майбутніх матерів нерідко протікають важко і з ускладненнями, погрожуючи малюкові.

3. Сира риба, сирий м’ясний фарш, парне молоко. Найчастіше сиру рибу можна зустріти в суші. Вона може бути джерелом паразитів. Хворіти гельмінтозами при вагітності вкрай небажано.

Ліки під час вагітності: що вибрати?

Звичайно, ми — не первісні люди, і сирим м’ясом не харчуємося. Але ось пробують фарш на солоність багато господинь. Цього робити категорично не можна, так як можна заразитися гельмінтозами і токсоплазмозом. Токсоплазмоз — дуже небезпечна інфекція, що розвивається, маляти.

А що ж небезпечного в парному молоці? Через парне молоко можна заразитися кліщовим енцефалітом, який важко протікає у дуже багатьох пацієнтів, а у вагітних жінок особливо. Ще не варто вживати домашнє масло, домашні м’які сири: вони можуть стати джерелом небезпечного лістеріозу.

4. Свіжовичавлений сік в кафе. Так, соки є відмінним джерелом вітамінів і мінералів. Але в місцях громадського харчування є ризик того, що соки виявляться заражені небезпечними бактеріями з-за поганої обробки фруктів. Травний тракт майбутніх матерів дуже чутливий до різних кишкових інфекцій, так що соки краще готувати в домашніх умовах.

5. Ковбаси, сосиски, напівфабрикати, консерви. На ці продукти немає строго заборони, але їх кількість в раціоні варто максимально скоротити. Їх поживна цінність дуже невелика, а ефект насичення достатній. В результаті і мама, і малюк будуть страждати від нестачі поживних речовин.

6. Цукор, газовані напої, солодощі. Солодощі дозволяється вживати в невеликій кількості. Перевагу варто віддати натуральним солодощів: мармелад, пастила, сухофрукти, трохи меду. Дозволяється гіркий шоколад. А ось борошняні вироби, цукерки, вафлі, пряники та інші кондитерські вироби не тільки не принесуть ніякої користі, але й можуть позначитися зайвими кілограмами у майбутньої мами.

Чи є особливості харчування в першому триместрі?

Перший триместр — найважливіший і тривожний для майбутніх мам. В цей час формується плацента, материнський організм відчуває сильні гормональні перебудови. На цьому тлі нерідко у майбутніх мам починається токсикоз. Їсти майже не хочеться, часто нудить. У деяких з’являються незвичайні смакові пристрасті.

Правильне харчування при вагітності в першому триместрі дуже важливо і для мами, і для малюка. Варто відмовитися від фастфуду, ні в якому разі не можна пропускати сніданок, є на бігу. Важливо харчуватися регулярно, невеликими порціями. Якщо з’явилася відраза до м’яса, то варто вживати фрукти й овочі. Дуже корисна зелень, горіхи та бобові. У цих продуктах міститься багато фолієвої кислоти, яка так важлива для малюка.

Другий триместр: як потрібно харчуватися?

У другому триместрі вагітності майбутні мами звичайно відчувають себе краще, ніж в першому. Але в їх організмі тривають зміни. Нерідко зростає апетит. Потрібно харчуватися частіше і великим об’ємом, якщо хочеться?

Те, що апетит зріс, це нормально. Адже малюк підріс і тепер поживних речовин потрібно більше, ніж в першому триместрі. Обсяг звичайної порції їжі можна трохи збільшити (на 50-70 грам). Можна додати додаткові перекушування. Але нехай це буде легка їжа: сир, йогурт, фруктовий салат, хлібці з сиром, шматочок відвареної риби або курки.

Третій триместр: на що звернути увагу при харчуванні?

Дитина вже досить великий, і мама теж помітно набрала вагу. Саме в останньому триместрі вагітності жінки нерідко набирають зайві кілограми. Хтось за рахунок набряків, хтось за рахунок надмірного розвитку жирової тканини. До речі, жирові відкладення з’являються у кожної жінки, це нормально. Але варто стежити за тим, щоб їх кількість не перевищувала допустимі значення.

Програми ведення вагітності: що потрібно знати?

Нормальна надбавка ваги за вагітність може варіювати від 9 до 15 кг (в середньому 10-12 кг). Індивідуальна норма залежить від початкової маси тіла жінки. Як не набрати зайву вагу? Варто проконсультуватися з лікарем щодо питного режиму. Дуже важливо скоротити кількість вживаної солі. Потрібно максимально скоротити в раціоні вміст швидких вуглеводів (білий хліб, булки та інша здоба, печиво, солодощі). Рекомендується відмовитися від корисних жирів (за рахунок жирних сортів м’яса, майонезу, маргарину, спредів).

Нерідко в третьому триместрі майбутніх мам турбує печія. Щоб її уникнути, потрібно виключити з раціону жирні і гострі страви, помідори, чорний хліб, шоколад, газовані напої, кава. Після прийому їжі не потрібно лягати в ліжко. Набагато краще просто посидіти або постояти.
В останні місяці вагітності плід активно запасає залізо, тому необхідно стежити за тим, щоб у раціоні були залізовмісні продукти. Найбільше заліза міститься в яловичині.

Дуже часто майбутні мами хочуть більш детально обговорити особливості харчування з лікарем гінекологом. Адже з кожним тижнем вагітності з’являються нові тривоги і нові питання. Як знайти кращого фахівця, який буде підтримувати і допомагати вагітній жінці настільки хвилюючий період? Це зробити дуже просто, звернувшись за допомогою до мобільного помічника додатком MedicalNote. Медичний консьєрж додатки підбере хорошого фахівця в максимально короткі терміни.

  • 90

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here