137

0
15
Холестерин: що це таке, і як його знижувати

Коли з екрану телевізора безперервно лякають атеросклерозом і закупореними судинами, мимоволі задумаєшся — а чи не пропити чи яку-небудь біодобавку для зниження холестерину? Медична сестра Макушникова Ольга пояснює, навіщо потрібен холестерин, і як правильно його контролювати.

Що таке холестерин, і потрібно його боятися

Холестерин — головний компонент клітинних мембран всіх живих організмів (за винятком рослин і грибів). І це ще не все: холестерин бере безпосередню участь у виробленні жовчних кислот, гормонів і вітаміну D. Таким чином, без холестерину людина обійтися не може.

Холестерин необхідний всім людям

Недолік холестерину небезпечний для людини навіть сильніше, ніж його надлишок. Гормональні порушення, розлади травлення, авітаміноз — це далеко не повний перелік наслідків зниження рівня холестерину.

Однак проблема в тому, що в нашому організмі холестерин присутній у двох різних формах: у вигляді ліпопротеїнів високої (ЛПВЩ) і низької щільності (ЛПНЩ і ЛПДНЩ). І якщо ЛПВЩ нам необхідні, то надлишок ЛПНЩ і ЛПДНЩ може спровокувати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Надлишок «поганого» холестерину — ліпопротеїнів низької та дуже низької щільності — провокує утворення атеросклеротичних бляшок. З часом атеросклеротичні бляшки закупорюють судини і заважають кровотоку, а це вже одна з причин інфарктів і інсультів.

Надлишок холестерину також утрудняє відтік жовчі і в кінцевому підсумку провокує жовчнокам’яну хворобу. Тобто боротися з ним, звичайно ж, треба, але робити це важливо правильно. При цьому медикаментозне лікування потрібна далеко не завжди.

Протистоять цьому процесу ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Вони «чистять» стінки судин від «поганого» холестерину і забезпечують його транспортування в печінку для подальшої утилізації.

Як перевірити холестерин

Щоб дізнатися рівень холестерину, доведеться здати кров з вени. Зазвичай аналіз проводять вранці, тому напередодні ввечері потрібно утриматися від жирного. Результати аналізу будуть максимально достовірними, якщо здати його натщесерце, перед походом в лабораторію не палити і не займатися фізичними навантаженнями.

Якщо вас нічого не турбує, можна обмежитися стандартним скринінговим дослідженням рівня холестерину. Цей аналіз, до речі, входить до програми диспансеризації, яку росіяни проходять один раз в три роки. Але більш повну картину дасть ліпідограма або ж аналіз крові на ліпідний спектр — ліпідограму.

Як правило, аналіз крові на ліпідограму призначають тим, у кого виявився підвищений рівень холестерину, а також людям, які скаржаться на болі в серці, задишку і яке скаче тиск.
Ліпідограма покаже не тільки концентрацію загального холестерину, але й окремих його фракцій:

  • ЛПВЩ — ліпопротеїнів високої щільності;
  • ЛПНЩ — ліпопротеїнів низької щільності;
  • ЛПДНЩ — ліпопротеїнів дуже низької щільності;
  • ТГ — тригліцериди.

Крім того, в липидограмме повинен бути присутнім коефіцієнт атерогенності — показник, що характеризує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Як прочитати ліпідограму

Зрозуміти, чи відповідають показники вашої ліпідограми нормі, можна, порівнявши їх з встановленими нормативами. Згідно з рекомендаціями ВООЗ оптимальним значенням холестерину є показник, що не перевищує 5,15 ммоль/л. Значення в 5,15-6,18 ммоль/л називають прикордонним, понад 6,2 ммоль/л — високим.

У відповідності з міжнародними критеріями значення рівня тригліцеридів вважається нормальним, якщо цей показник не перевищує 1,7 ммоль/л; у разі підвищення рівня тригліцеридів до значення 2,2 ммоль/л говорять про прикордонний значенні; від 2,3 до 5,6 ммоль/л — про високий; Більше 5,6 ммоль/л — дуже високе значення.

Важливо враховувати той факт, що рівень тригліцеридів зазвичай перебуває у певній рівновазі з рівнем холестерину. Саме тому високий рівень тригліцеридів при відносно нормальному значенні холестерину може говорити про недостовірність результатів. Спотворити результати може надмірно ситний і жирний вечерю напередодні дослідження.

Аналізи на холестерин потрібно здавати натще

Оптимальним значенням ЛПНЩ вважається показник менше 2,6 ммоль/л. Якщо цей показник виявляється від 3,36 до 4,12 ммоль/л говорять про прикордонний значенні; від 4,15 до 4,9 ммоль/л — високе значення; понад 4,9 ммоль/л — дуже високе значення.

Рівень «хорошого» холестерину (ЛПВЩ) при оцінці ліпідограми має не менш важливе значення. При цьому зниження цього показника до рівня менше 1 ммоль/л у чоловіків і 1,3 ммоль/л у жінок говорить про високий ризик розвитку атеросклерозу.

При середньому значенні 1-1,3 ммоль/л у чоловіків і 1,3-1,5 ммоль/л у жінок ризик появи атеросклеротичних бляшок вважається підвищеним. Якщо значення ЛПВЩ як у жінок, так і у чоловіків вище 1,6 ммоль/л, говорять про низький ризик розвитку атеросклерозу.

Коефіцієнт атерогенності показує співвідношення «поганого» і «хорошого» холестерину. В нормі цей показник не виходить за межі значень від 2,2 до 3,5.

Як знизити холестерин в крові

1. Знайти причину, по якій підвищується холестерин

Якщо показники ліпідограми не виправдали очікування, це привід переглянути спосіб життя і раціон. Але варто копнути глибше і постаратися з’ясувати причину порушення.
Близько 80 відсотків холестерину утворюється в організмі, і тільки 20 відсотків надходять з їжею. Високий рівень холестерину може бути обумовлений не тільки надмірним вживанням шкідливих продуктів, але і:

  • спадковою схильністю;
  • надмірною вагою;
  • цукровий діабет;
  • гормональними порушеннями;
  • хворобами печінки та іншими факторами.

2. Більше рухатися

Медики давно помітили, що рівень холестерину безпосередньо залежить від способу життя людини. Якщо у вас підвищений холестерин, вам підуть на користь:

  • піші прогулянки;
  • ранкова зарядка;
  • будь-яка рухова активність — будь то робота в саду чи заняття танцями.

3. Переглянути раціон

Незважаючи на те, що з їжею ми отримуємо не менше 20 відсотків холестерину, при гіперхолестеринемії важливо дотримуватися правильного харчування.

Фахівці рекомендують:

  • здоровим людям — вживати не більше 300 мг холестерину в добу;
  • людям із захворюваннями серця і судин, і з високим рівнем холестерину — не більше 200 мг.

Щоб зробити їжу більш корисною, варто відварювати продукти або готувати на пару. Це правило поширюється не тільки на м’ясо або рибу, але і на овочі.
Як відомо, в рослинах немає холестерину. Однак смажені рослинні страви, а також маргарин і випічка, стимулюють надмірну вироблення холестерину всередині організму.

Не перестарайтеся! Якщо різко скоротити надходження холестерину з їжею, організм збільшить вироблення власного холестерину. Яєчні жовтки або масло з раціону повністю виключати не варто, тому що в них, крім холестерину, міститься багато корисних речовин. Раз і назавжди виключити варто тільки маргарин. А ось скибочку сала цілком припустимо. Цей продукт містить велику кількість незамінних кислот — в тому числі арахідонової, відновлює імунітет і гормональний фон.

Продукти для зниження холестерину

Для зниження рівня холестерину мало обмежити вживання «шкідливих» продуктів. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, важливо наситити раціон корисними речовинами.

Клітковина

Вівсяна каша на сніданок, вівсяні висівки у вигляді каші або в кефірі — відмінний засіб для нормалізації рівня холестерину. Всього 100 г висівок на день протягом двох місяців зменшують кількість ліпопротеїдів низької щільності на 14%.

Поліфеноли

Оливкова олія, фрукти і ягоди червоного і фіолетового кольору багаті речовинами, які стимулюють вироблення «хорошого» холестерину. Включайте в раціон журавлину, гранат, темний виноград, чорницю. Підійдуть як самі ягоди, так і соки. У помірних кількостях корисно і червоне вино.

Фітостерини

Рослинні стироли (фітостерини) допомагають підвищити кількість ЛПВЩ і знизити ЛПНЩ. Ці речовини містяться в авокадо (при цьому достатньо щодня з’їдати половинку плода в день), оливковій олії першого холодного віджиму, пророщеній пшениці, кунжуті, соняшникового і гарбузового насіння, фісташки, кедрові горішки, насіння льону, мигдалі і коричневому рисі.

Омега-3

Жирна кислота Омега-3 здатна регулювати рівень ліпопротеїдів і коригувати їх співвідношення. Велика кількість Омега-з міститься в риб’ячому жирі і льняному маслі. Включайте в раціон відварну і тушковану рибу, або використовувати біодобавки з риб’ячим жиром або Омега-3.

Пектин

Цей полісахарид не засвоюється в організмі. Але, опиняючись в шлунково-кишковому тракті, «приклеює» до себе холестерин і виводить його природним шляхом. Багаті пектином яблука, груші, банани, інжир, хурма, ананаси, фініки, морква та інші фрукти і овочі, а також мармелад.

Будьте здорові!

  • 962
Запис до лікаря

Реут Любов Ігорівна

кардіолог
Клініка Поема здоров’я

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here