122

0
12
Дитячий стіл на Новий рік

Якщо вже дорослі чекають Нового року з завмиранням серця, то що говорити про дітей. Дитячі спогади про Новий рік залишаються на все життя: як ліпили сніговика, як шукали під ялинкою і розгортали подарунки, як збиралися всією сім’єю за одним столом. Ганна Мариніна пропонує здивувати малечу і приготувати їм чарівне, смачне і корисне частування.

Дитячий новорічний стіл: три правила

Накрити стіл для дітей, та ще й у свято — це завжди означає приготувати щось особливе. З чого почати?

Головне — придумати що-небудь цікаве!

По-перше, приготувати страви треба дійсно смачно, адже діти не вміють приховувати розчарування, а свято не повинен бути зіпсований.

По-друге, потрібно врахувати, що багато страви малюкам просто не можна. Наприклад, дуже солоне або перчене, харчі з консервантами і штучними добавками. Не варто подавати на стіл потенційні алергени (ікра, шоколад, апельсини, солодощі з медом.). Потрібно обов’язково з’ясувати у батьків маленьких гостей, що не можна їсти дітям, адже невідомо, як відреагують малюки на, начебто, звичні страви.

По-третє, потрібно підійти до справи творчо. Кожна страва має бути не тільки смачним, але і трішечки чарівним. Навіть прості очі і посмішка соусу або овочів на бутерброді викликає захоплення у дітвори, а вже якщо зробити з їжі снігову бабу, діда Мороза, оленя або сніжинку…

Оформлення дитячого столу на Новий рік

1. Продумайте все, починаючи від скатертини, закінчуючи тим, що буде у маленьких гостей в тарілці.

Скатертина та серветки вибирайте з тематичними малюнками: сніговики, дзвіночки, ялинкові іграшки, Дід Мороз зі Снігуронькою, орнамент зі сніжинок і так далі. Вони радують око і піднімають настрій. Серветки можна згорнути у формі ялинок, а на тарілки поставити новорічні ковпачки.

2. Купіть пластиковий посуд — малюки не розіб’ють її і не поранитися.

Сьогодні в магазинах великий вибір красивих і міцних тарілок, склянок і приладів на один раз. До того ж, їх легко змінювати в міру необхідності, і не потрібно витрачати час на миття посуду.

3. Виберіть великі міцні прикраси.

Прикраси не повинні бути крихкими, гострими, занадто маленькими. Приберіть подалі від дітей запалені свічки. Відмінно підійдуть дерев’яні і пластикові фігурки тварин і казкових персонажів, що світяться іграшки (матеріали повинні бути безпечними) — розташуйте їх поруч з дитячим столом для створення потрібної атмосфери.

Дитячий стіл повинен бути привабливим і корисним для здоров’я

4. Постарайтеся забавно прикрасити їжу — оригінальна прикраса страв сприймається на ура.

Дитячий стіл на Новий рік має бути веселим: веселі пики, яке підморгує Дід Мороз біля ялинки. Ось лише кілька прикладів, як прикрасити їжу: з скибочок огірка або пір’я зеленого лука викладіть ялинку. Шапку Діда Мороза можна зробити з шматочка червоного перцю, бороду — з натертої або тонко нарізаної капусти. Написати слова або намалювати витончені «морозні візерунки на солодкому страві можна розплавленим сиром з кулінарного шприца.

5. Замість газованих напоїв зробіть морс з журавлини, чорної смородини або компот із сухофруктів.

Ці смачні, корисні, насичені вітамінами напої особливо актуальні взимку. Простий фокус: будь-який напій перетворюється в привабливий коктейль, якщо подати його в красивому келиху з соломинкою.

Святкові рецепти

На новорічний стіл для дітей, як і для дорослих, потрібно подати гаряче, закуски і солодке. Пропонуємо кілька рецептів, ідеї яких можна взяти за основу.

Гарячий сніговик

Не всі діти вміють користуватися приладами. Тому для більшої зручності готуйте з фаршу або ділите страви на скибочки «на один укус». Фарш хороший тим, що з нього легко сформувати будь-які фігурки — наприклад, приготувати запеченого сніговика і подати його на підкладці з снігу — вареного рису або тушкованої цвітної капусти.

Інгредієнти

  • Фарш з індички — 1 кг
  • Білий хліб без скоринки — 2 скибочки (можна замінити 2 столовими ложками вівсянки)
  • Яйце — 1 штука
  • Сіль — за смаком, але трохи
  • Чорний перець — щіпка
  • Сметана для змащування — за бажанням
  • Для прикраси: маслини або чорнослив, морква, білок вареного яйця або сир

Приготування

  • Фарш з індички з’єднайте з яйцем, спеціями і хлібом (або вівсяними пластівцями). Хліб попередньо розмочіть в невеликій кількості води або в яйці.
  • Деко застеліть пергаментним папером або фольгою. Мокрими руками візьміть жменю фаршу і сформуйте кульку побільше, поменше і найменший, і викладіть сніговика. За бажанням змастіть сметаною, щоб м’ясо не пересихало.
  • З морквини зробіть носи, а з чорносливу — оченята і гудзики, і прикрасьте фігурку.
  • Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці до ароматного запаху, і поки сніговики не підрум’яняться.
  • Прикрасьте тертим білком вареного яйця або сиром, в залежності від уподобань дітей.

Солодкі сніжки

Закуски і солодкі страви теж краще приготувати самим: домашня їжа корисніша для здоров’я. В якості закусок можна зробити солодкі і несолодкі канапе, бутерброди або корисні «сніжки».

Інгредієнти

  • Сир — 1 пачка (200 г)
  • Цукор — 1/3-1/2 склянки
  • Стружка кокоса — 2 склянки
  • Мигдаль — жменя

Приготування

  • Змішайте сир, цукор і стружку кокоса, залишивши частину для обвалювання. Цукор можна замінити стевією або сиропом — кленовим або з топінамбура.
  • Чайною ложкою зачерпніть масу, помістіть всередину горішок (щоб зняти шкірку з мигдалю, залийте його на кілька хвилин окропом) і сформуйте кульку.
  • Обваляйте в кокосовій стружці і поставте на годину в холодильник.
  • Якщо діти не їдять сир, можна всередину снєжка помістити масу з сухофруктів. Візьміть курагу, фініки, чорнослив і горіхи, перекрутіть в блендері або на м’ясорубці, сформуйте кульки і обваляйте в кокосовій стружці. Вийдуть вегетаріанські сніжки, до того ж без цукру.

Йольское поліно

Віддамо данину традиціям і спечемо різдвяне поліно. Ідея навіяна древнім кельтським святом — Йолем. Обов’язкова деталь цього свята — святе поліно, яке спалювалося першим як символ року, що минає. Зелені та червоні стрічки на ньому — символ нового року. Сьогодні про цю традицію нагадує торт-поліно, який може стати центром святкового столу не тільки вдома, але і в школі, якщо діти влаштовують чаювання.

Йольское поліно

Інгредієнти

Для коржа:

  • Яйця — 4 штуки
  • Цукор — 1/3-½ склянки
  • Сіль — щіпка
  • Борошно — 1 склянка
  • Оливкова олія — 1 столова ложка

Для крему:

  • Сметана жирна — 1 стакан
  • Цукрова пудра — ½ склянки

Приготування

  • Випікайте корж на силіконовому пергаменті, до якого нічого не прилипає. Якщо його немає, змастіть звичайний пергамент рослинним маслом.
  • Збийте яйця, додайте цукор, сіль і борошно, змішайте. Розподіліть отриману масу по пергаменту і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.
  • Поки корж готується, зробіть крем: блендером збийте сметану і цукрову пудру. Якщо сметана недостатньо жирна і густа, її краще заздалегідь «підсушити»: на друшляк з марлею викласти сметану і залишити на кілька годин у холодильнику. Зайва волога встигне стекти, і сметана вже не буде такою рідкою.
  • Корж остудіть, перемістивши його на чистий рушник. Намажте корж кремом, залишивши місце для декорування, і скрутіть в рулет. Змастіть зверху кремом.
  • Прикрасьте поліно ягодами або печивом у формі грибочків, шоколадними шишками і гілочками. Дайте торту настоятися в холодильнику.

Готувати на свято для дітей — велике задоволення. Залучіть до готування всю сім’ю, і тоді почнеться справжнє чарівництво!

  • 892
Запис до лікаря

Грек Олена Анатоліївна

алерголог
Медичний центр СМ-клініка

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here